Deszăpezirea din ianuarie

3
2240

 

În genere, deszăpezirea este una dintre cele mai mari provocări ale unei administrații, indiferent de nivelul ierarhic. Administrația PSD s-a descurcat în confruntarea cu acest fenomen natural, deszăpezind ca la carte. Era firesc ca un partid care aplică modelul nordic să facă față zăpezii. PSD are acest renume de partid de buni administratori, de partid cu oameni, cu tehnocrații cei mai buni, nu doar de partid corupt. Care a fost secretul acestei deszăpeziri profesioniste, de nota 11?

Un lucru care a impresionat încă de la început a fost că s-a mers mai mult pe empatie decât pe utilaje. De exemplu, premierul Grindeanu a spus la un moment dat autorităților: „gândiți-vă la fiecare caz ca la mama sau soția dumneavoastră”[1]. Potrivit acestui premier fantomă, autoritățile vor trebui să trateze orice situație „ca pe o problemă personală” [2]. Multă lume era curioasă cum va arăta o reformă Grindeanu. Acum știe cum e. Una empatică, afectivă, caracterizată prin fraternitate. Nu a fost vorba atât de utilaje sau basculante cu sare, ci de empatie și transfigurarea uneltei.

În alte momente, tactica PSD a semănat oarecum cu cea folosită de țarul Alexandru împotriva lui Napoleon în campania din Rusia din 1812, învățată și de noi în manualele de istorie, de a pârjoli totul în calea adversarului: s-au anulat trenuri, închis școli, închis drumuri etc.

N-am uitat ce ai făcut astă vară! În București planul de deszăpezire a fost gândit de astă-vară, amintea Gabriela Firea[3]. A fost deszăpezire cu plan, cu cap, pregătită din timp, încă din alt anotimp. Omătul a avut ca adversar niște oameni prevăzători.

Multe manuale de management și leadership vorbesc de legătura umană între manager și angajați pentru a optimiza producția. A fost o tehnică aplicată eficient și de PSD. S-a mers foarte mult pe încredere și capital social. Astfel contractele de deszăpezire au fost date strict persoanelor de încredere, adică firmelor de casă[4]. Uneori a existat doar o singură ofertă. De exemplu, în Teleorman, inevitabil, doar o singură firmă care s-a prezentat la licitație, vedeta Tel Drum[5]. Și aici PSD-ul te scutește de incertitudinea, ambiguitatea și angoasa alegerii care caracterizează de multe ori condiția umană. Când vorbim de PSD, vorbim de politici publice stabile și predictibile, de siguranță și încredere.

A existat și ideea unei deszăpeziri mai bune prin acte adiționale de către primarul Bucureștiului[6]. Este un alt element inedit și paradoxal în această inovație pesedistă pentru că, de obicei, prin actele adiționale se umflă costurile unui contract public[7]. Aici era pentru a garanta un serviciu competitiv.

Apoi PSD a cedat inclusiv inițiativa cetățenilor acolo unde nu era nicio vorbă să ajungă frezele. Au existat situații când oamenii au ieșit să curețe zăpada înaintea autorităților[8]. PSD nu mai este un partid comunist nenorocit, ci unul interesat de subsidiaritate și de încurajarea inițiativei cetățenești.

Nu în ultimul rând deszăpezirea pesedistă a fost marcată de sacrificiu. La un moment dat sediul central al PSD din Kiseleff era rămas blocat în nămeţi, deşi pe stradă se putea circula[9]. Pesediștii s-au lăsat pe sine pentru a-i ajuta pe alții.

Au existat totuși limitări ale activităților de deszăpezire pesediste. Întrucât Ghiță a fugit, a fost greu să folosești o aplicație care să ajute autoritățile la deszăpezire. Ar fi fost ușor pentru cineva care a digitalizat foarte mult statul român să informatizeze datul zăpezii.

O altă problemă a deszăpezirii pesediste a fost că nu a fost dată zăpada. Aceasta a început să mai dispară abia după ce a ieșit soarele. O scuză pentru limitele deszăpezirii pesediste poate fi și că a nins mult, uneori și câte 11 ore[10]. Într-adevăr, este un fapt că zăpada se formează prin ninsoare. Înzăpezirea este o îngrămădire a unei cantități mari de zăpadă, în general prin acțiunea vântului pe o cale de comunicație terestră, pe un teren etc[11].

Un alt element inedit al deszăpezirii PSD a fost folosirea infractorilor. De exemplu, câteva zeci de deținuți au fost scoși la deszăpezirea Capitalei de către Gabriela Firea[12]. A fost un moment rar de comuniune sufletească când oamenii au simțit că au același drum: „Eu am votat cu PSD-ul si cu PSD-ul merg înainte. Domnu’ Dragnea e de la noi, de la Alexandria. A dat Dumnezeu de a luat cu bine la alegeri si acum sa dea si el o grațiere, să scăpam și noi. De la dânsul așteptăm să dea”, spunea unul din deținuți[13]. Folosirea infractorilor a avut și o dimensiune profetică, a fost un semn pentru evenimentele ce aveau să vină. Încă de atunci deținuții încercau sa afle de la ziariști dacă se mai aude ceva cu planurile de amnistie și grațiere ale noii puteri: „Am auzit și noi la televizor. O fi ceva?” [14]. Așa era anticipată problema grațierii ce avea să urmeze. Lupta PSD împotriva naturii avea să continue cu cea împotriva oamenilor și abia după ce vremea s-a îmbunătățit, a intrat cu adevărat codul roșu.

Este un lucru bun că partidele românești de centru-dreapta n-au importat conservatorismul social (de exemplu, interzicerea avortului, a gay marriage) și în genere asociază dreapta mai degrabă cu liberalismul economic.

În general, grațierea este despre iertare. Iertarea este o virtute creștină și unul din elementele cheie aduse de Noul Testament în raport cu Vechiul. Dimensiunea creștină este una prin care pesediștii diferă de frații lor, socialiștii europeni, care nu sunt atât de religioși. Să ne gândim la interesul PSD pentru definirea constituțională a familiei. Dincolo de asta, e important că sprijinul pentru grațiere nu există doar la baza partidului, ci și la vârf, la persoanele care sunt un capo. Și aici se vrea captarea în legislație a acest spirit de toleranță și iertare prin propunerile legate de grațiere.

Bibliografie:

 

[1] Digi24. 2017, Sorin Grindeanu, către autorități: Gândiți-vă la fiecare caz ca la mama sau soția dvs:

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/sorin-grindeanu-catre-autoritati-ganditi-va-la-fiecare-caz-ca-la-mama-sau-sotia-dvs-645698, accesat 04.02.2017.

[2] Ibidem.

[3] Mediafax. 2017, Gabriela Firea, despre cum s-a făcut deszăpezirea în Bucureşti

http://alinaerika.com/gabriela-firea-despre-cum-s-a-facut-deszapezirea-in-bucuresti/, accesat 01.02.2017.

[4] Cireaşă, Doru. 2017, Firmele apropiate de PSD primesc contracte importante de deszăpezire:

http://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/firmele-apropiate-de-psd-primesc-contracte-importante-de-deszapezire-647081, accesat 31.01.2017.

[5] Dinu, Eugen.2016, Cât va plăti CNADNR pentru patru contracte de deszăpezire

https://www.bugetul.ro/cat-va-plati-cnadnr-pentru-patru-contracte-de-deszapezire/, accesat 01.02.2017.

[6] Mediafax. 2017, Gabriela Firea, despre cum s-a făcut deszăpezirea în Bucureşti

http://alinaerika.com/gabriela-firea-despre-cum-s-a-facut-deszapezirea-in-bucuresti/, accesat 01.02.2017.

[7] Ibidem.

[8] Digi24. 2017, Oamenii care au ieșit să curețe zăpada înaintea autorităților:

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/oamenii-care-au-iesit-sa-curete-zapada-inaintea-autoritatilor-646039, accesat 08.01.2017.

[9] Antena 3. 2017, Culmea deszăpezirii! Sediul central al PSD, blocat în nămeţi:

https://www.antena3.ro/actualitate/culmea-deszapezirii-sediul-central-al-psd-blocat-in-nameti-395217.html, accesat 31.01.2017.

[10] Mediafax. op.cit.

[11] Înzăpezire, https://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%8Enz%C4%83pezire.

[12] Lupsa, Paul. 2017, Detinutii scosi de Gabriela Firea la deszapezire se asteapta acum ca PSD-ul sa-i gratieze!

http://bucurestiul.ro/detinutii-scosi-de-gabriela-firea-la-deszapezire-se-asteapta-acum-ca-psd-ul-sa-gratieze/, accesat 31.01.2017.

[13] Ibidem.

[14] Ibidem.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.