Beneficii ale gropilor de pe drumurile publice

0
1769

Un grup de profesori din Academia Română a analizat azi principalele beneficii aduse de gropile din asfalt în cadrul conferinței „Cine sapă groapa altuia produce externalități pozitive”. În mod tradițional gropile sunt stigmatizate pentru că îngreunează circulația. Dezavantajele lor au devenit la nivel popular sinonime cu lipsa de inteligență ca atunci când spunem despre cineva că este atât de ignorant că dă în gropi. În opinia experților, vorbim aici de un stereotip negativ nemeritat. Gropile au avantajele lor și acestea contribuie la ceea ce numim îndeobște o viață bună.

Economic, gropile înseamnă pur și simplu locuri de muncă. Repararea lor poate pune pe picioare o economie aflată în recesiune fiind astfel un aliat al luptei împotriva șomajului.

În al doilea rând, gropile stimulează cercetarea și inovarea, mai cu seamă în industria construcțiilor de mașini. Cu cât mașinile se strică mai repede, cu atât cresc provocările tehnologice ale unei industrii și este stimulată dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere.

Politic, gropile înseamnă creșterea cooperării transpartinice. Infrastructura este un proiect comun de țară iar asfaltangii nu sunt arondați politic, acestora fiindu-le indiferent de unde le vin banii, de la stânga sau de la dreapta. Gropile sunt un motiv de coeziune, nu de conflict. Acestea reduc diviziunea din cadrul unei societăți.

Ecologic, groapa este unul din cei mai importanți agenți ai sustenabilității. Gropile reduc poluarea și sprijină lupta contra schimbărilor climatice prin descurajarea folosirii mașinilor. Uneori gropile contribuie și la țelul combaterii suprapopulării.

Metafizic, o groapă din asfalt este un memento mori, un imbold către spiritualitate. Aceasta familiarizează un cetățean cu ideea de mormânt, de Mare Trecere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.