O gazetă renunță la banii dați de partide

0
1761

O celebră gazetă românească a anunțat azi pe site că renunță la banii donați de partidele politice.

Cel mai important motiv al deciziei este neutralitatea. În opinia redactorului șef, un ziar care nu este imparțial, nu este ziar, ci gazetă de perete. Banii partidelor sunt un obstacol în căutarea adevărului. Este nevoie de ziariști care se cațără pe burlane pentru aflarea adevărului, care-și asumă riscuri, nu doar de unii care dau mai departe comunicate de partid. Clienții ziarului sunt cititorii, nu partidele. Poziția gazetei va fi una de rezistență, de speaking truth to power, nu una de conformism. De aceea, ziarul său a decis că nu vor mai lăuda un partid sau altul, ci doar statul. În felul acesta se va urmări binele comun și nu binele unor grupuri de interese.

Ziaristul a invocat și modelele țărilor de afară unde jurnaliștii sau rețelele sociale muncesc pe gratis pentru stat, lucru vizibil și în pandemie: „N-om fi noi mai deștepți decât CNN sau Facebook!”.

O calitate a deciziei e și că aceasta nu este retroactivă. Gazeta va păstra banii donați până acum de partidele politice.

Decizia nu va fi însă activă în perioada campaniilor, când gazeta va accepta iarăși banii, fiind vorba de publicitate electorală și întărirea democrației. Moralitatea gazetei se dovedește astfel una deschisă, sensibilă la context, pluralistă, nu una dogmatică.

Ultimul motiv, dar nu cel din urmă, pentru decizia categorică, nobilă și deontologică de a refuza banii de la partide, invocat de gazetă, a fost și acela că banii virați de partide erau prea puțini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.