Antreprenoriat la firul ierbii – Ep. 5

0
2489
Photo by Pietro De Grandi on Unsplash

După ce ai trecut prin furcile caudine cu autorizaţii, hârtii inutile, drumuri pe la cât mai multe instituţii ale statului, timp pierdut şi, nu în ultimul rând, bani aruncaţi pe fereastră sau, mai bine zis, în gaura neagră numită Bugetul de Stat, reuşeşti să deschizi prăvălia.

Bucuria de a te vedea mic antreprenor în funcţiune ţine exact până la primul control, care, dacă ai noroc, este de la primăria de sector.

Controlul de la primărie (cea de sector) vine în baza dosarului depus pentru autorizaţia de funcţionare. În momentul în care ai făcut acest pas sau mai bine zis ai dus basculanta de acte, ai primit un bonuleţ cu un număr de înregistrare, iar în baza acelui bonuleţ ai deschis prăvălia, pentru că permite legea. Controlul de la primărie vine să vadă ce? Nu ai dus basculanta de acte care spune că nu eşti infractor? Ce vor să constate la faţa locului?! Păi vor să vadă dacă ai programul de funcţionare afişat, altfel amenda este între 200 şi 2.000 Ron. De ce îţi dă amendă 200 sau 2.000 este o nebuloasă, pe care nimeni nu o poate explica, pentru că acel program de funcţionare poate exista sau nu, nu este variantă de mijloc. Acum te întrebi cât trebuie să fie şpaga ca să nu iei 2.000 amendă, ci ,,doar“ 200? Mai vin să constate dacă la uşa magazinului ai amplasat un coş de gunoi (pe spaţiul public) tip scrumieră. Tip scrumieră, ai înţeles? Nu un coş de gunoi normal. Te mai întreabă despre calificările angajaţilor, cercetează să nu-ţi fi pus o reclamă, banner sau alt spot publicitar pe faţada magazinului, pentru că este treaba cu autorizaţia de construcţie, dacă nu cumva ai ocupat spaţiul public cu o măsuţă sau umbreluţă, să nu bată soarele (cu coşul de gunoi TIP SCRUMIERĂ ai voie!).

Au întocmit procesul-verbal de constatare şi ai scăpat nepenalizat de data asta. Nu mai iei în calcul aroganţa cu care vorbesc controlorii, preamărirea dată de semizeitatea funcţiei pe care o au şi, pentru că este prima oară când vin la tine, ţin să lase de înţeles că de data asta sunt înţelegători, dar pe viitor îşi vor face meseria cu conştiinciozitate.

După încă câteva zile, te trezeşti şi cu cei de la DSV. Naşpa moment acum, pentru că te loveşti de legislaţia aia interpretabilă pe linie de alimentaţie publică. Se duc glonţ la frigider să vadă dacă ai termometru şi grafic de temperatură, dacă marfa din interior are eticheta cu termenul de valabilitate, dacă ai acte de provenienţă a mărfii şi, cel mai important, cerificatul de conformitate. Procedură pentru tăiat legumele ai? Nu? Cum, nu ai o hîrtie în care să scrie cum tai ceapa? Amendă! Am uitat să precizez că toţi controlorii nu au decât o frază şi un cuvânt în vocabular, şi anume „Nu este bine! Amendă!”. Pentru că nu ai ştiut că trebuie să ai o copie la faţa locului a facturii cu marfa cumpărată, ci ai predat-o la contabilitate, pe marfa respectivă se pune clor, pentru că se consideră că nu are acte de provenienţă. Ce dacă poţi demonstra a doua zi că ai acte?! Acum înţelegi la ce-ţi trebuie contractul cu o firmă de neutralizare deşeuri de origine animală, pentru că e nevoie să demonstrezi la DSV că ai predat marfa stropită cu clor unei astfel de firme, nemaivorbind de amenda pe care o primeşti.

De precizat că şi cei de la primărie (care sunt de la Poliţia locală) au atribuţii de control pe partea asta cu termenul de valabilitate, acte de provenienţă şi te întreabă de autorizaţia de la ISU sau de la mediu. Acum înţelegi cât de bine pregătiţi în toate domeniile sunt cei de la Poliţia locală de sector.

Mai vin şi controlorii de la ITM, care intră în magazin şi se prezintă, iar până te dumireşti tu cine sunt şi ce vor, în viteza cea mai mare intră în toate încăperile şi dau câte o foaie de hârtie fiecărui lucrător, pe care trebuie să scrie cum îl cheamă şi ce salariu are.

Te simţi ultimul infractor şi se mai uită şi clienţii ciudat la tine când văd o desfăşurare de forţe în felul acesta.

Oricum, ai fost ocupat ceva vreme cu controlorii şi nu ai mai avut timpul necesar de a te mai ocupa de clienţi, şi nu are importanţă pentru nimeni că ai pierdut ceva încasări. Săptămâna viitoare vedem cine mai vine în control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.