Moș Crăciun asaltat de instituțiile de control

0
1844

Anul acesta, luna cadourilor a însemnat și daruri pentru Moș Crăciun și încă unele inedite. Este vorba de mai multe amenzi acordate de instituțiile de control ale statului român, amenzi acordate pentru nereguli grave în activitatea de cadorisire.

Astfel, Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului a constatat că fructele ce urmau să fie făcute cadouri erau depozitate în condiții improprii, în saci, iar unele fructe tropicale aveau un grad mare de curbură relativ la standardele obișnuite, de tip ISO. Printre darurile Moș Crăciun inspectorii ANPC au descoperit loturi întregi de portocale curbate. Un alt motiv de amendă a fost că dulciurile nu specificau proveniența zahărului și nici dacă acesta fusese taxat.

Pentru Direcția de Sănătate Publică intrarea pe horn este și ea problematică pentru că în felul acesta Moșul, poate și datorită vârstei, se expune accidentelor, și este dreptul statului să decidă ce riscuri își asumă oamenii. E drept, intrarea pe horn are avantajele ei. Așa se consumă mai puțină energie. Moșul intră când focul este stins și așa se contribuie indirect la combaterea schimbărilor climatice.

În schimb, Agenția de Protecție a Mediului a aplicat o amendă pentru rele tratamente la adresa renilor, în special pentru poziționarea lor la înălțime în decursul activității de transport a cadourilor și pentru sarcina mare de cărat la care sunt expuși.

Inspectoratul teritorial de Muncă a constatat că Moșul lucrează în afara orelor de program reglementate și pe un salariu mai mic decât salariul minim, salariul acestuia fiind 0.

În opinia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), darurile sunt discriminatorii pentru că Moșul privilegiază copii în raport cu adulții, adică discriminează în funcție de vârstă.

Pentru Consiliul Concurenței, Moș Crăciun este pur și simplu concurență neloială față de stat pe motiv de dumping. Cadourile Moș Crăciun sunt gratis, cele ale statului, bunurile publice gratuite, costă taxe.

Moș Crăciun n-a primit cu supărare toate aceste amenzi. Ba chiar ele i-au trezit unele nostalgii și i-au adus aminte de vremurile în care darurile erau împărțite de Moș Gerilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.