Ce este libertarianismul?

0
2959

Acum vreo 2 ani am postat următorul comentariu, undeva pe Facebook, și pentru a nu se pierde pe veci am zis să îl pun și pe blog, că doar de aia am blog 🙂

Dacă îmi permiteți, o să îmi dau și eu cu părerea: modul cum înțelegeți dumneavoastră libertariansimul este complet greșit, din punctul libertarienilor de vedere. La fel cum stângiștii au deturnat termenul „liberal” în America de la definiția lui inițială la cea actuală, la fel termenul de libertarian sau libertarianism este deturnat și îi sunt imputate tot felul de lucruri care nu sunt adevărate.

Pentru a clarifica discuția și a ne pune de acord asupra faptului că vorbim despre același lucru, libertarienii definesc acest curent ca fiind „ordinea proprietății private”. Ce înseamnă acest lucru: înseamnă că nimeni nu are voie, pentru niciun motiv, să încalce proprietatea privată a altei persoane. Din această definiție devine evident faptul că vă aflați într-o eroare atunci când susțineți că ”libertariansim = fără legi”.

Faptul că asimilați documentarea despre modul de funcționare al pieței libere (piață liberă este altă formă de a spune ordine a proprietății private sau libertariansim) creaționiștilor care explică geneza nu scade din validitatea explicațiilor date de cei care au scris pe această temă. Tot ce faceți e să susțineți că nu doriți dialogul pentru că aveți deja o opinie formată și nu doriți să v-o schimați.

Puteți vedea libertariansimul funcționând peste tot în viața de zi cu zi: oriunde vedeți cooperare voluntară între indivizi, acolo este o piață liberă. Fie că vorbim de mersul la butic și cumpărarea unei pâini, fie că vorbim de achiziția unui telefon, de ieșitul la terasă sau de angajarea la o firmă, toate acestea sunt exemple de cooperare voluntară între indivizi bazate pe respectul reciproc al proprietății private.

Libertarienii susțin aplicarea aceluiași model de cooperare voluntară în toate interacțiunile din societate. Sarcina probei cade în spatele celor care argumentează că folosirea violenței sau amenințării cu violența (aceasta fiind caracteristica definitorie a unui stat) este moralmente superioară și duce la rezultate mai bune decât cooperatea voluntară.

Când libertarienii susțin o societate fără stat, acest lucru se traduce în susținerea eliminării agresiunii instituționalizate. Cu alte cuvinte, libertarienii susțin că nimeni nu are o dreptul să inițieze agresiunea (definită ca încălcare a proprietății private) asupra altei persoane. Dacă dumneavoastră susțineți că nu puteți să vă imaginați o societate fără stat, asta înseamnă că vedeți inițierea agresiunii ca pe un mod justificat de atingere a scopurilor pe care le doriți. Lucru cu care libertarienii nu sunt deloc de acord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.