Ciolacu cere boicotarea școlii austriece de economie

0
1951

Opoziția Austriei la intrarea României în Schengen a stârnit furia elitelor culturale și politice românești. O reacție fermă a fost cea a președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Acesta nu recomandă nici mai mult nici mai puțin decât boicotarea școlii austriece de economie, adică a unor autori ca Ludwig von Mises, Friedrich von Hayek sau Murray Rothbard.

„Ar fi bine ca austriecii să ne mai lase! Degeaba teoretizezi utilitatea marginală dacă ignori utilitatea țărilor aflate la marginea Europei și nu ții cont de nevoile lor de modernizare și dezvoltare”, a afirmat liderul PSD. „Degeaba teoretizezi calculul economic dacă-ți faci calcule meschine pe spinarea unor țări sărace” a spus Ciolacu.

Președintele PSD dezaprobă argumentația cancelarului austriac potrivit căreia firmele austriece sunt tratate rău în România: „Suntem un partid de centru-stânga modern, un partid al egalității de șanse. Țin să-i amintesc cancelarului Karl Nehammer că toate firmele sunt tratate rău în România, nu doar cele austriece”.

Liderul PSD amintește că nu e prima oară când partidul său îi boicotează pe austrieci. „Într-un fel, noi ne-am achitat deja de sarcină”, spune liderul PSD. „Economiștii austrieci sunt liberali iar noi am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a bloca implementarea reformelor liberale în România și pentru a avea o zonă liberă de neoliberalism. Doar Ponta a scăzut taxele!” a spus cu amărăciune liderul social-democrat.

În opinia sa, inclusiv cota progresivă prin care vrem să fim o țară ca afară și de care președintele PSD este atras în mod deosebit este o măsură din capul locului anti-austriacă. Acesta mărturisește că ar fi mers și mai departe cu taxarea bogaților și cu nivelul cotei dacă nu ar fi fost oprit de observația empirică că liderii PSD sunt bogați.

Cât privește fenomenul monetar, liderul PSD crede că nu se poate vorbi de compatibilitate între partidul său și o școală de gândire care spune să te ferești de bani mulți.

În final, Ciolacu s-a arătat deranjat și de radicalismul școlii austriece. Pentru acesta orice schimbare socială s-a făcut gradual, în pași mici, nu prin revoluții, liderul PSD menționând că inclusiv partidul său aplică această strategie. Dacă avem o problemă de țară ca sărăcia, nu o rezolvăm din prima pentru că ar fi o sarcină imposibilă, utopică, ci începem cu rezolvarea problemei sărăciei din PSD, urmând ca ulterior să combatem și sărăcia populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.