Socialist prins donând banii proprii

0
1955

Un eveniment surprinzător s-a petrecut azi în sectorul 6 al capitalei la stația de metrou de lângă parcul Drumul Taberei. Camerele au surprins pe viu primul socialist care a făcut vreodată o donație săracilor din banii proprii.

Faptul neobișnuit a atras atenția cercetătorilor, care inițial au fost sceptici cu privire la autenticitatea convingerilor socialiste ale donatorului. Analizele sociologice însă au confirmat fără putință de tăgadă că cetățeanul în chestiune are într-adevăr convingeri socialiste, poziția lui pe majoritatea chestiunilor fiind că statul trebuie să ne facă și ne dreagă.

În plus, întrucât cetățeanul lucrează în privat, aceasta și-a donat proprii bani. Gestul său este o schimbare de paradigmă în raport cu tradiția socialistă care apelează exclusiv la banii altora: „E prima oară când donez banii mei. E o senzație de ușurare. Până acum doar i-am ușurat pe alții”.

E posibil ca la baza deciziei să fi stat diversitatea, dorința de a experimenta cu altruismul voluntar, ceea ce ne face să credem că avem de-a face cu un socialist de tip nou, posibil chiar cu un tânăr anti-sistem: „E un experiment. Până acum auzisem despre săraci din manuale și știam că statul se ocupă de ei. E prima oară când ajut pe cineva direct, fără intermediari”.

Partidele socialiste românești s-au dezis de acest gest pripit pe motiv de procedură. În opinia lor, donatorul nu a respectat principiul reținerii la sursă, principiu aplicat pe larg în administrație în transferurile către cetățenii săraci și care spune că în orice transfer către săraci trebuie să oprești o parte din bani pentru tine. Dacă vrem să fim o țară ca afară, este nevoie de mai mult respect pentru reguli, adică de o schimbare de mentalitate și de renunțarea la balcanism. În plus, acestea sunt nemulțumite că donatorul nu și-a făcut mai multă publicitate pentru ajutorul dat: „Formula „Să nu știe stânga ce face dreapta!” este mult prea tradițională și desuetă”.

Actul caritabil neobișnuit a avut totuși ecou și chiar și unul extern. Evenimentul excepțional urmează să fie analizat inclusiv la congresul Internaționalei Socialiste de la Sofia din acest an, eveniment dedicat egalității de șanse și incluziunii sociale și care se va desfășura sub deviza „ban la ban trage și păduche la păduche”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.