Etatismul este ideea conform căreia o persoană sau un grup de persoane trebuie să aibe control coercitiv asupra societății. Dar experimentele Milgram și Standford au infirmat această credință. Aceste două studii faimoase au arătat că…
- Nimeni nu este calificat să dea ordine
- Nimeni nu este calificat să urmeze ordine
Experimentul Standford a fost condus în 1971 de către Profesorul Philip Zimbardo de la Universitatea Standford. El a numit niște studenți în rolul de gardieni și alți studenți în rolul de prizonieri. Ce a urmat a fost atât deranjant cât și edificator…
„Gardienii” au devenit abuzivi iar „prizonierii” supuși. Chiar mai rău, „prizonierii” au colaborat atât pentru propria subjugare cât și pentru opresiunea altora. Lucrurile au devenit atât de rele încât experimentul a trebuit să fie oprit mai devreme decât era plănuit și nu a fost repetat niciodată. Verdictul – puterea coercitivă asupra altora oferită unor oameni corupe în mod inerent, atât pe cei care au puterea cât și pe cei care sunt subiecții ei.
Experimentul Milgram a fost realizat în 1961 de către Stanley Milgram la Universitatea Yale. Acest experiment a fost reprodus de multe ori, în toată lumea, cu rezultate consistente – oamenii tind să se supună unei figuri de autoritate, chiar dacă îi rănesc pe alții în mod fizic în timp ce fac asta.
- Rezultatele lui Milgram se leagă cu rezultatele experimentului Standford, unde prizonierii s-au supus în mod voit la abuz și au colaborat pentru a-i abuza pe alții.
- Se leagă și de Sindromul Stockholm, unde victimile unei răpiri ajung să se identifice și chiar să colaboreze cu captorii.
Aceste sudii au arătat ceva profund despre psihologia umană și despre etatism:
- Suntem corupți de către puterea coercitivă
- Suntem corupți când alții au putere coercitivă asupra noastră
- Puterea coercitivă scurt-circuitează empatia
Nu numai să nu este nevoie ca anumite persoane sau un grup să aibe controlul coercitiv asupra societății, este absolut periculos să fie așa.
Aricol publicat inițial pe Zero Aggresion Project.