Antreprenoriat la firul ierbii – Ep. 7

0
2921
Photo by Kat Stokes on Unsplash

Astăzi vom începe să visăm… să visăm cum ar trebui să arate statul faţă de un antreprenor, să visăm cum ar trebui să se comporte statul faţă de afacerea ta, să visăm că există prezumţia de nevinovăţie şi că se respectă. (Episodul trecut aici)

Să o luăm iar cu începutul, cu înfiinţatul firmei.

În ziua în care ai decis că te lansezi în antreprenoriat, trebuie să înfiinţezi o firmă, şi pentru asta ai nevoie de cineva care ştie cum se procedează, sau un avocat cu milioanele de hârtii descrise la începutul serialului nostru, cu timp pierdut şi bani de taxe. Nu este mai simplu să pui mâna pe un laptop şi să te apuci singur să-ţi înfiinţezi firma?! Intri pe pagina ONRC şi începi cu completarea unui formular, pentru că eşti în era digitală, în era în care alţii se pregătesc să trimită oameni pe Marte, iar tu trebuie să stai la cozi interminabile să faci hârtii. Completezi un formular în care treci ce denumire să aibă firma, unde are sediul social, cine sunt asociaţii sau unicul asociat, cine este administrator, un număr de telefon şi încarci şi o poză a cărţii de identitate (a ta şi a administratorului, dacă nu eşti tu în această ipostază). Atât. Pentru ce trebuie la înfiinţarea firmei codul CAEN? Pentru ce trebuie statutul firmei? Ca să mai ai nişte hârtii, în care să specifici ce poţi scrie în formularul online?! Ai început treaba şi nu ştie statul ce activitate desfăşori? Doar înfiinţezi o firmă care, ulterior, poate avea o activitate cu un cod CAEN, şi va avea şi un punct de lucru. De ce trebuie o declaraţie la notar că respecţi legea privind calitatea de asociat? Pe aceeaşi pagină de internet în care găseşti formularul, statul te poate informa că ar fi bine să citeşti legea respectivă, iar decizia îţi aparţine şi îţi asumi responsabilitatea încălcării ei. În momentul în care ai terminat de completat formularul, îl trimiţi, iar în secunda următoare statul ia la cunoştinţă cerinţa ta şi procedează în consecinţă, înregistrează firma, emite actele necesare şi ţi le trimite prin curier la adresa sediului social, plăteşti curierul şi gata. Asta durează o zi, două, maximum, fără cozi, notari şi toate aberaţiile. Nu ştii sau nu ai tehnologie pentru online? Ok. Te duci la sediul lor şi completezi acelaşi formular de pe net, dar pe hârtie. Durează cinci minute, îl depui şi ai plecat. Nu două săptămâni.

Apoi te duci la bancă cu actele de la ONRC şi îţi faci cont bancar. Simplu. Ai găsit spaţiul unde vrei să funcţionezi? Foarte bine. Acum declari şi punctul de lucru. Intri pe aceeaşi pagină de internet a ONRC şi completezi un alt formular, în care treci adresa punctului de lucru, codul CAEN aferent activităţii pe care o vei desfăşura, datele tale de identificare, poza cărţii de identitate şi gata cu punctul de lucru. De ce trebuie copie după actul de închiriere, comodat sau proprietate? De ce-i interesează pe cei de la ONRC ce fel de contract am eu pentru spaţiul acela? Statul procesează informaţiile şi emite certificatul constatator pe care îl trimite prin curier la punctul de lucru, plăteşti curierul şi gata. Două zile. În 4 zile ai înfiinţat o firmă şi ai făcut şi punct de lucru. Nu două săptămâni pentru înfiinţare şi alta pentru punctul de lucru.

Nu inventăm noi apa caldă în acest fel, ci doar ne civilizăm. Şi alte state folosesc astfel de proceduri. În acest moment nu mai eşti considerat infractor, ci doar un om de bună-credinţă. Înţelegem că vor fi şi din aceia care vor dori să fraudeze statul, dar asta nu înseamnă să-i „omorâm“ pe toţi ca să ne asigurăm că nu încalcă nimeni legea, ci doar că trebuie căutaţi cei care o fac şi sancţionaţi.

Pentru orice fel de verificări există sisteme informatice ale statului care pot lucra între ele, se poate verifica dacă o persoană este ok sau nu pentru a fi asociat într-o firmă. Nu trebuie să te chinuie pe tine pe la cozi şi cu hârtii peste hârtii, de parcă ai fi ultimul infractor de pe planetă. Săptămâna viitoare ne continuăm „visul“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.