A fost votat cel mai bun film horror european al anului

0
1725

Festivalul de film de la Helsinki a acordat săptămâna aceasta premiul pentru cel mai bun film horror european din 2022.

Ca în majoritatea creațiilor artistice, europenii dau clasă americanilor. Filmul premiat reprezintă o rupere de paradigmă în raport cu filmele horror obișnuite așa cum a fost la vremea lui Blair Witch Project. Vremea filmelor cu zombi și vampiri a trecut! Aici este vorba de un documentar de două ore cu niște vaci pe o pajiște care emit flatulențe.

Filmul face parte din categoria disaster movies, însă aici catastrofa este realistă, nu imaginată ca în cazul unei apocalipse zombi sau al ciocnirii cu un asteroid. Creșterea apelor cu 1 m peste 100 de ani este un pericol iminent.

Filmul s-a bucurat de colaborarea comunității științifice. Pe primul script s-au uitat atât AOC, cât și Greta și Oana Maria Bogdan.

Rostul unui horror este să inducă o stare de frică spectatorilor și filmul exact asta face. Sentimentul de frica este încurajat și de finanțarea lui de către stat. Aceasta reprezintă o frică suplimentară pentru contribuabili.

Nu în ultimul rând, complexitatea filmului se vede și în importul unor elemente din sfera altor categorii estetice. De exemplu, acesta importă regretul din dramă. Regretul se manifestă în principal prin faptul că spectatorul regretă banii dați pe bilet, lucru constatabil încă din seara premierei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.