Era timpul ca Europa să fie mult mai prezentă pe piața inovației tehnologice. Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută primul browser construit integral cu fonduri europene. Acesta este realizat de o echipă mixtă bulgaro-germană și e prevăzut din construcție cu tot felul de facilități și gadget-uri care fac să surclaseze browserele private de pe piață.
E un browser care încorporează atât ultimele trucuri ale AI-ului, cât și ideea de sustenabilitate. Când încerc să văd diferite tipuri de aragaz pe net apare un sunet „My Lord, is that legal?”. Același sunet apare și dacă încerc să downloadez un alt browser sau dacă accesez imagini în care oamenii emit CO2.
Ce impresionează cel mai mult la acest browser este simplitatea. Browserul nu are taburi, ci o fereastră unică. Mai multe taburi pot dezorienta persoana care caută pe net. Surprinde și aici grija pentru consumator tipică instituțiilor europene.
Browserul e centrat pe diversitate, pe oferirea de alternative, nu pe uniformitate. De exemplu, la o căutare pe termenul „capitalism” motorul de căutare întreabă „did you mean „socialism?””.
Un alt avantaj al browserului e că motorul de căutare returnează numai știri adevărate și pozitive. Majoritatea rezultatelor sunt comunicate UE, adică știri direct de la producător. E poate prima oară când utilizatorul final experimentează atât o zonă liberă de fake news-uri, cât și un spațiu sigur.
Nu în ultimul rând, browserul este proiectat special să fie lent pentru a nu discrimina vechiul Internet Explorer, garantând astfel valoarea egalității de șanse tipică modelului social european.