Meserii noi în nomenclatorul ocupațiilor

0
1948

2022 a însemnat și apariția unor meserii noi pe piața muncii, meserii care au și fost recunoscute recent printr-un ordin al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) și introduse în registrul COR (Clasificarea Ocupațiilor din România). Un astfel de update este util având în vedere dinamismul tehnologic și ocupațional al pieței globale a muncii, dar și necesitatea administrației de cunoaștere a acestor trenduri pentru a îmbunătăți procesele de formulare a politicilor publice.

O primă astfel de meserie recunoscută acum și oficial este cea de intelectual de curte. Un astfel de intelectual nu are doar viziune privind remedierea problemelor cetății, ci și virtutea ascultării, de care vorbeau Sfinții Părinți.

O altă meserie autorizată a fost cea de postac de partid. Postarea pe rețele sociale sau site-uri e un mod ingenios, electronic de a informa cetățenii, dar și unul care economisește resurse, având în vedere că un postac postează același mesaj peste tot.

O altă meserie admisă în nomenclator este cea de raportor Facebook. Este o meserie atașată în principal de valoarea familiei. Raportorul reduce numărul de ore petrecute pe Facebook de către persoanele raportate în așa fel încât acestea pot petrece mai mult timp cu prietenii și familia.

O nouă meserie recunoscută este cea de sinecurist. Optimizarea bunurilor publice. necesită cunoaștere, expertiză și este bine că există un număr cât mai mare de persoane în consiliile de administrație ale companiilor de stat. În plus, deoarece la companiile de stat lipsește stimulentul profitului, e corect să spunem că acesta e mai motivat de binele colectiv decât de bani.

Ultima meserie emergentă vine din domeniul achizițiilor. Este vorba despre meseria de procurator zahăr-ulei în campaniile electorale. E un skill util având în vedere cantitatea însemnată de ulei și zahăr care trebuie mobilizată în campanii în vederea persuasiunii. Sunt alimente care stimulează participarea cetățenilor la treburile cetății și auto-guvernarea.

Cam acestea ar fi meseriile noi mai relevante apărute în 2022 contabilizate de decidenți. Ele au fost trecute deja în nomenclatorul ocupațiilor COR și pot fi găsite la baza 1984, cod 666.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.