Antreprenorii români cer mai multe controale

0
1790

Astăzi a avut loc o întâlnire a principalelor confederații patronale din România în cadrul dezbaterii „Prietenul meu, Leviatanul”, organizată la hotelul Radisson Blu. Principala temere a patronilor a fost că o scădere controalele din partea instituțiilor cu atribuțiuni ale statului va afecta grav mediul de afaceri. E o temere justificată, având în vedere că un control are avantajele sale certe, avantaje prezentate pe larg în dezbatere.

În primul rând, un control înseamnă obiectivitate. Un antreprenor este mult prea atașat de ceea ce face și mult prea subiectiv, subiectivitate care se traduce uneori prin greșeli antreprenoriale. Un funcționar, adică un om care care n-a administrat niciodată o afacere și care a lucrat toată viața la stat, evită acest pericol și poate oferi o percepție obiectivă, nepărtinitoare asupra activității unei firme. Drept urmare, controalele contribuie la un lucru bine făcut.

Un control înseamnă expertiză. Un patron știe numai ochiometric ce vor consumatorii, un controlor are poate și un masterat pe această chestiune, poate chiar unul pe administrarea afacerilor.

Controalele oferă mai mult timp liber prin închiderea activității, fie ea și una temporară.

Suspendarea activității înseamnă totodată și mai puțin stres și mai puține bătăi de cap. Altfel spus, un control tinde să scadă costurile psihice atașate administrării unei întreprinderi.

Nu în ultimul rând, controlul are și avantaje monetare. Amenzile cresc puterea de cumpărare a patronilor amendați prin retragerea de bani din piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.